Yoga-trekking

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
30 juni t/m 8 juli 2019


Elke stap is vrede
Thich Nhat Hanh

Voor deze Yoga-trekking/huttentocht gaan we naar het Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici in de Spaans-Catalaanse Pyreneeën.
We maken een rondwandeling door het park met overnachtingen in de verschillende refugios (berghutten).

Onderweg zullen we volop kunnen genieten van de de uitgesleten gletserdalen, de vele gletsjermeren, de grillige granieten pieken van de verschillende bergtoppen en bergkammen, de alpine weiden en bossen. In deze tijd van het jaar, waarbij de winter net heel snel heeft plaats gemaakt voor de zomer, staan vele bloemen in bloei en zullen we de frisheid en schoonheid van hun kleurenpracht met volle teugen in ons op kunnen nemen. Met een beetje geluk laten zich ook nog wat dieren zien.

Yoga en Meditatie
Elke dag zijn er verschillende momenten waarop we yoga beoefenen. We beginnen de dag in de buitenlucht met meditatie, ademhalingsoefeningen (pranayama) en yogasanas (lichaamshoudingen). Hiermee bereiden we lichaam en geest voor op de wandelingen. Onderweg zullen de stenen, het water of het uitzicht ons vanzelf inspireren tot bepaalde yogahoudingen of meditatie. Aan het eind van de middag beoefenen we zachte yogasanas om het lichaam weer te ontspannen. We sluiten elke avond de dag af met meditatie.

Wandelen
Na de dagelijkse ochtend yoga- en meditatiesessie wandelen we naar een volgende berghut. De wandelingen zijn zoveel mogelijk in open aandacht, waarbij we regelmatig al onze zintuigen zullen aanspreken om ze bewust te worden en te openen. Ook wandelen we regelmatig periodes in stilte. Op deze manier wordt ons wandelen ook een vorm van meditatie, waarbij we steeds dieper kunnen verbinden met de natuur om ons heen en met onze innerlijke natuur.
Wandelen in het hooggebergte kan erg intensief, avontuurlijk en (in)spannend zijn. De paden zijn vaak rotsachtig, veelal met losse stenen. Sommige paden zijn smal of steil. De concentratie die dat vraagt is een mooie opstap naar mindfulness. Daarnaast is er natuurlijk altijd het weer dat heel gemakkelijk kan omslaan, mist, wind, regen, hagel en onweer. Alles is mogelijk.
De wandelafstand tussen de refugios ligt tussen de 2,5 en 4,5 uur.

Periode:  
Prijs:  
Groepsgrootte: 6 – 8 deelnemers
Voor wie: Iedereen met ervaring in bergwandelen en een goede conditie, ervaring met yoga is niet persé nodig.

“Yoga op bergschoenen, wat een ervaring! 
7 dagen wandelen we door het adembenemende berglandschap van Aigüestortes. We lopen in stilte en gefocust op het pad vol stenen. Op de prachtigste plekken laat Monique ons oefeningen doen; yoga of energetische oefeningen met de bergen of met sprankelende beekjes, dan weer dansen of balanceren op een rots. Om ons heen niets dan oeroud landschap.
Iedere dag voel ik me meer geaard en dieper in mijn eigen stilte komen. De wandeling is pittig maar na een paar dagen zou ik willen dat deze retraite dagen langer duurt!” – Wynne

“Enigszins onvoorbereid maar vol enthousiasme vertrok ik naar Spanje voor een yoga-wandelweek met ‘Yogadanzanatura’. Ik werd allerhartelijkst ontvangen op een prachtige locatie. Op deze plek voel je je heel welkom en kom je onmiddellijk tot rust. De volgende dag vertrokken we voor een meerdaagse wandeltocht door Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik me verkeken had op de zwaarte van de tochten. Het is niet alleen wandelen, maar ook klimmen en klauteren. Dat is behoorlijk pittig. Je moet goed opletten en de fysieke inspanning is behoorlijk. Tegelijkertijd maakt dit, dat je vrij gemakkelijk ‘uit je hoofd en in je lijf’ terecht komt. En dit was uiteindelijk toch de bedoeling van deze week. Je stopt vanzelf met piekeren en ervaart meer en meer balans. Er zijn voldoende rustmomenten tijdens de tochten en deze worden op zeer prettige wijze ingevuld met yoga, dans of meditatie. Dit onder de zeer fijne en bezielende leiding van Monique.
De natuur in het Parc Nacional is adembenemend. Na elke klimpartij wacht weer een nieuwe beloning in de vorm van een schitterend uitzicht op veelal een prachtig meer. En gaandeweg de week gaan alle zintuigen meer en meer open staan om al dit moois ook ten volle te ervaren. Ik vond deze tocht met Monique een geweldige belevenis. Ik voelde me opgeladen en geïnspireerd. Al met al een boven verwachting grootse ervaring en ik ga zeker weer mee zodra de kans zich voor doet! En ik raad iedereen aan hetzelfde eens te doen!” – Nyncke

Programma

Zondag 30 juni
We ontmoeten elkaar op zondag 30 juni in het hotel. Vanaf 16.00 uur zijn wij daar om je te verwelkomen. Om 18.00 uur openen we deze week gezamenlijk met een meditatie en een kennismakingsrondje.

Maandag 1 juli
We beginnen vandaag rustig met om 8.00 uur een meditatie. Om 9.00 uur ontbijten we, waarna er tijd is om je spullen te pakken. Om 10.00 uur vertrekken we naar het park.

Aan het begin van de wandeling nemen we tijd om wat yogasanas te doen, zodat we het lichaam voorbereiden op het lopen. We beginnen in de Vall de Sant Nicolau, een van de centrale valleien van het park. In deze vallei kunnen we genieten van de meanderende wateren, de aigüestortes, waar het park een deel van haar naam aan te danken heeft.
Via een bosrijk gedeelte lopen we naar het schilderachtige Planell d’Aigüestortes en vandaar door naar refugio d’Estany Llong . Daar aangekomen heb je wat tijd voor jezelf. Om 18.00 uur komen we weer samen voor een ontspannen yogasessie. Het avondeten is om 19.00 uur. Daarna is er nog wat tijd voor jezelf en om 21.00 uur hebben we een gezamenlijk afsluitende meditatie in de open lucht. Om 22.00 uur is het stil in de refugio. Hopelijk slaapt iedereen heerlijk na deze eerste dag.

Dinsdag 2 juli
Vandaag lopen we omhoog naar de Portarró d’Espot. Afhankelijk van de groep en het weer klimmen we omhoog naar de mirador, waar vanaf we uitzicht hebben over bijna het gehele Parc. Misschien laten we ons wel inspireren tot een dans ‘on top of the world’.
Aan de andere kant van de Portarró dalen we af richting Estany de Sant Maurici in de Vall del Riu Escrita, de andere centrale vallei van het park, en lopen we naar refugio Ernesto Mallafré. Daarna heb je tijd voor jezelf. Om 18.00 uur komen we dan weer bij elkaar voor een ontspannen yogasana- of bewegingssessie aan een rustig stromend riviertje omgeven door bos en kunnen we een ‘bosbad’ nemen.

Woensdag 3 juli
Na de ochtendmeditatie en het ontbijt, lopen we naar Estany de Sant Maurici, waar we, nog voordat de dagjestoeristen komen, onze yogasessie kunnen doen. Daarna lopen we via de Cascada de Ratera naar refugio d’Amitges. Het eerste stuk van de wandeling kan wat drukker zijn, omdat het Estany de Sant Maurici en de Cascada de Ratera echte trekpleisters van het park zijn en dankzij de parktaxi’s voor iedereen toegankelijk. Maar… in een staat van yoga en mindulness zijn wij onverstoorbaar.

Donderdag 4 juli
De wandeling van vandaag leidt ons door het brede gletsjerdal van de Vall de Ratera. Na de klim naar de Port de Ratera, dalen we af naar refugio de Saboredo, gelegen aan de bron van de rivier de Garonne. We kunnen onderweg genieten van de schitterende meertjes en een mooie lunch- en meditatieplek zoeken.

Vrijdag 5 juli
Het eerste deel van de wandeling van vandaag is dezelfde route terug naar de Port de Ratera. Daar pakken we onze route van de dag ervoor weer op. Dit pad is een deel van de GR-11, de Gran Recorrido die van oost naar west door de Pyreneeën loopt. Het uitzicht op de vele meertjes in de Circ de Colomèrs is echt fantastisch mooi. Daar dalen we af naar refugio de Colomèrs.

Zaterdag 6 juli
Als het een beetje meezit is de lucht in de vroege ochtend helder en kunnen we tijdens de yoga-/meditatie sessie genieten van de opkomende zon. We trekken verder naar de Port de Caldes de Colomèrs, waar we de afslag nemen naar refugi Ventosa i Calvell. Vandaag hebben we zicht op de hoogste toppen van het park, de Besiberri Sud (3024m) en de Punta Alta de Comalesbienes (3019m).

Zondag 7 juli
De laatste wandeldag alweer. Vanaf refugio Ventosa i Calvell gaan we eerst een stukje omhoog de hellingen van de Comalesbienes op. Na de lunch dalen we dan af en lopen via de refugio naar het stuwmeer Embassament de Cavallers. Daar nemen we afscheid van het Parc Nacional en sluiten daarmee ook de yoga-trekking af. Een parktaxi zal ons naar onze auto’s brengen. In Erill la Vall verblijven we in hetzelfde Casa Rural.

Maandag 8 juli
De laatste ochtend ben je vrij te vertrekken wanneer het voor jou het beste uitkomt. Voor wie daar de tijd voor heeft is er in elk geval nog een laatste yoga-/meditatiesessie voor het ontbijt.

Dagritme
07.00 uur            yogasanas en meditatie
08.15 uur            ontbijt
09.00 uur            zie het dagprogramma
13.30 uur            lunch
14.30 uur            zie het dagprogramma
18.00 uur            ontspannen yogasanas
19.00 uur            diner
21.00 uur            meditatie
22.00 uur            bedtijd

Aanpassing programma
Mochten de weersomstandigheden hierom vragen, dan passen we het programma aan.

Yogadocenten/begeleiders
Monique Buijs en Jos Snijders

Overige informatie

Bagage
Wij dragen deze week onze eigen bagage. Zorg ervoor dat je rugzak (inclusief het water dat je meeneemt) niet boven de 10% van je lichaamsgewicht uitkomt.

Benodigde ervaring
Wat betreft yoga en meditatie is het niet nodig daar veel ervaring mee te hebben. Iedereen kan dit naar eigen kunnen beoefenen.
Voor deze week verwachten we dat je ervaring hebt met het wandelen in het hooggebergte en met een volle rugzak en dat je een goede conditie hebt. We lopen in een voor iedereen te volgen tempo.  

Eigen verantwoordelijkheid
Fysieke activiteiten in de natuur vragen een bepaalde verantwoordelijkheid van jou als deelnemer. Je kunt deze nalezen in de Algemene Voorwaarden.

Accomodatie start- en eindpunt
Casa Rural l’Era de Ferro in Erill la Vall, waar we de eerste en laatste nacht verblijven in 2-persoonskamers. Adres: C. de Santa Eulàlia 1, 25528 Erill la Vall. Erill la Vall ligt in de Vall de Boí, de westelijke toegangspoort tot het Parc Nacional.

Refugios
In de refugios mag je niet met je bergwandelschoenen naar binnen. Er zijn crocks in alle refugios, maar het kan prettig zijn je eigen sloffen bij je te hebben. We slapen op slaapzalen, de beheerders van de refugios wijzen aan elke gast een slaapplek aan. Het kan zijn dat je je rugzak niet mee mag nemen naar de slaapzaal. In dat geval zijn er bakken waar je wat spulletjes in kunt doen en die je wel mee kunt nemen. In de refugios zijn dekens of slaapzakken aanwezig. Je hoeft zelf alleen een lakenzak mee te nemen. Omdat we op zaal slapen kan het fijn zijn oordopjes bij je te hebben.

We ontbijten en dineren in de refugios. Vanuit de refugios krijgen we ook lunchpakketten mee.

Wat neem je mee?

 • Lakenzak
 • Handdoek, lichtgewicht en sneldrogend
 • Washand, i.d., evt.
 • Douchemiddel en shampoo (biologisch afbreekbaar)
 • Huissloffen
 • Zonnebrandmiddel
 • Lippencrème met zonnefactor
 • Pet/hoed
 • Zonnebril
 • Sjaaltje/ Buff
 • Waterfles min 1 liter
 • Wandelschoenen voor in de bergen (B/C), deze zijn iets hoger en steviger en beschermen daardoor de enkels
 • Wandelsokken
 • Kleding in laagjes, waar je ook yoga en meditatie in kunt doen
 • Regenkleding
 • Regenhoes voor je rugzak
 • Verstelbare wandelstokken voor wandelen in de bergen
 • Hoofdlampje/zaklamp met extra batterijen
 • Oordopjes, evt.
 • Afvalzakjes
 • WC-papier
 • EHBO-setje met rekverband en blarenpleisters

Wandelstokken (2) zijn zeer aan te raden. Zij ontlasten de rug, nek, heupen, knieën en enkels, omdat je je gewicht over 4 punten kunt verdelen. Ook zorgen ze voor een betere (loop)houding.

Je kunt voor jezelf voor onderweg ook nog noten, gedroogd fruit en energierepen meenemen als je dat lekker vindt. In de lunchpakketten van de refugios zitten in elk geval naast stokbrood met kaas ook noten, fruit en een energiereep. Of misschien is er ander goed houdbaar voedsel dat je prettig vindt om bij je te hebben, neem dat dan zeker mee.

Zorg dat je ook voldoende drinkflessen of een waterzak bij je hebt.

Prijs is inclusief
– 2 overnachtingen in hotel met 2x avondeten, 2x ontbijt  en 1x lunchpakket voor de 1e dag
– 6 overnachtingen in refugios met ontbijt, lunchpakket en avondeten
– 3 drankjes, een snack en een douchemunt per dag in de refugios
– parktaxi
– begeleiding en yoga en meditatie door erkende docenten en guia d’interpretació (interpretatiegids, dus geen berggids) van het Parc Nacional

Prijs is exclusief
– reis naar en van start-/eindpunt Boí
– extra consumpties in de refugios
– reisverzekering, annuleringsverzekering

Aanmelden
Aanmelden kan door middel van het inschrijfformulier. Na ontvangst van je aanbetaling is je plekje gereserveerd en sturen wij je een bevestiging van deelname.

Betaling
Bij aanmelding verzoeken wij je binnen 8 dagen een aanbetaling te doen van 201,00 Euro op rekening NL32TRIO0338644601 t.n.v. MAH Buijs ovv aanbetaling yoga-trekking Aigüestortes juli 2019 en je naam. Hiervan ontvang je een ontvangstbevestiging en bevestiging van deelname.
Wij verzoeken je het resterende bedrag ad. 804,00 Euro over te maken vóór 1 juni. Bij inschrijving na 1 juni betaal je het gehele bedrag ineens.

Reisverzekering
Aangezien je zelf verantwoordelijk bent is het een voorwaarde voor deelname om een goede reisverzekering af te sluiten, mét bergsport of bergwandelen erin. Je kunt bij de KNBV informatie opvragen en eventueel een aantrekkelijke verzekering afsluiten.

Annuleringsregeling
Mocht je onverhoopt om een geldige reden toch niet mee kunnen, dan geldt onze annuleringsregeling, die je kunt nalezen in de Algemene Voorwaarden.
Het is aan te raden bij boeking een annuleringsverzekering af te sluiten. Met een geldige annuleringsreden dekt een goede annuleringsverzekering deze kosten.

De reis gaat door bij een minimum van 6 deelnemers. Mocht het aantal deelnemers onverwacht uiterlijk 15 juni minder dan 6 zijn, dan hebben wij het recht de week van ons uit te annuleren. Wij nemen dan telefonisch contact op met de deelnemers. In dat geval ontvang je 100% van de reissom terug, dus inclusief de aanbetaling. Zodra het minimum aantal deelnemers zich heeft ingeschreven, maar uiterlijk 15 juni informeren wij je daarover. Zo weet je zo spoedig mogelijk of de reis door kan gaan.

Reizen naar Boí/Erill la Vall
Je kunt op verschillende manieren reizen naar Boí. Erill la Vall ligt daar vlakbij. Wat ons betreft is het dan het makkelijkst en het mooist om te vliegen naar Toulouse en daar een (gedeelde) auto te huren. Dit is vaak redelijk goedkoop. In een kleine 3 uur rij je over de Pyreneeën via Vielha door de Vielha-tunnel naar Boí.  
Je kunt ook vliegen naar Barcelona en daar een (gedeelde) auto huren. Je rijdt dan in 3,5 uur naar Boí.
Vanaf Barcelona kun je ook reizen met de trein of met de bus. Kies je voor een van deze vervoersmiddelen, neem dan even contact met ons op.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.