Yoga-bergwandelen

Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
2 t/m 9 september 2019


“Let each step you make take you into the pure land of the Buddha”   
Thich Nhat Hanh

Een week genieten van de schoonheid van de granieten pieken, gletsjerdalen en vele meren in het Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici en tegelijkertijd volop tijd voor yoga, meditatie en bergwandelen in de overweldigende natuur in dit deel van de Spaanse Pyreneeën. Alle tijd om je te verbinden met de omgeving, met de ander en vooral ook met jezelf.

Programma

Maandag 2 september vanaf 16.00 uur ben je welkom in het hotel in Espot. Om 18.00 uur zullen we gezamenlijk deze week openen en met elkaar kennismaken. Dinsdag na het ontbijt nemen we een parktaxi naar Estany de Sant Maurici. Dit meer is een van de grote trekpleisters van het Parc, schitterend gelegen, omzoomd door bos en bergtoppen met de bekende Els Encantats er bovenuit torenend.

Onze eerste overnachtingsplek, refugio Ernesto Mallafré, de oudste en kleinste hut van het Parc, ligt op een kwartiertje lopen hier vandaan. Daar verblijven we twee nachten, zodat we tijd hebben om de omgeving te verkennen. We zullen de Vall de Monestero gaan verkennen, misschien de Vall de Subenuix of een stukje de hellingen van Els Encantats oplopen.
We wandelen dagelijks zo’n 3 – 3,5 uur.

Yoga en meditatie
Eenmaal in het Parc, beginnen we elke dag met yoga en meditatie buiten. We zoeken daarvoor mooie, verstilde plekjes, aan een watertje of meer, met uitzicht over de bergen en dalen of omringd door bos. Zo oefenend zullen we steeds meer tot innerlijke stilte komen en ons steeds meer één gaan voelen met de natuur. Met de ochtendsessie bereiden we lichaam en geest voor op het wandelen. We bouwen een juiste lichaamshouding op en ontwikkelen kracht, flexibiliteit en een aandachtige en open mind. De adem is bij dit alles van groot belang.
Ook tijdens de wandelingen is er tijd voor yoga en meditatie of het maken van een bewuste verbinding met de natuurelementen die we tegen komen.

Na de wandelingen beoefenen we zachte yoga om het lichaam weer volledig te ontspannen en de spieren te strekken. Voor het slapen gaan zullen we mediteren. In meditatie kunnen we de dag nog even aan ons laten voorbijtrekken om vervolgens diep met onszelf in verbinding te zijn en tot onze innerlijke stilte te komen.

Dag 4 t/m 6
Na onze laatste overnachting in Mallafré beginnen we de dag met yoga en meditatie aan het Estany de Sant Maurici. Omdat we dichtbij zijn en vroeg kunnen beginnen, hebben we de unieke kans in alle stilte van het meer te genieten, voordat de dagjesmensen hier met de parktaxi’s aankomen. Via de Cascada de Ratera en Vall de Ratera wandelen we naar de tweede refugio, Amitges, waar we 3 nachten zullen blijven. Amitges ligt prachtig verscholen tegen de ruige rotswanden van de bergen erachter.

Vanuit Amitges maken we de komende dagen verschillende mindful walks, waarbij we volop de tijd nemen voor yoga, meditatie, verbinding met de natuur. Misschien laten we ons wel inspireren tot een dans met de elementen.

Dag 7 en 8
Op de voorlaatste dag blijven we nog in de buurt van Amitges. Aan het eind van de middag wandelen we naar beneden, terug naar Estany de Sant Maurici, waar we met de parktaxi terugrijden naar Espot. Daar overnachten we weer in hetzelfde hotel. Voordat we gaan slapen echter is het tijd voor een gezamenlijke meditatie en afsluiting van deze yoga-bergwandelweek.

De laatste ochtend, maandag 9 september, ben je vrij te vertrekken wanneer het voor jou het beste uitkomt. Voor wie daar de tijd voor heeft is er in elk geval nog een laatste yoga-/meditatiesessie voor het ontbijt. Na het ontbijt is er tijd om je spullen te pakken en afscheid van elkaar te nemen. Onze week samen zit er dan op en we gaan weer ieder onze eigen weg.

Wanneer:  2 t/m 9 september 2019  (8 dagen)                                                  
Prijs: € 965,00  
Groepsgrootte : 6 – 8 deelnemers
Voor wie:  Iedereen die zin heeft in yoga en meditatie in het hooggebergte, maar zonder de intensiteit van de huttentocht. Als kennismaking met het hooggebergte of met yoga en meditatie ook heel geschikt. Een redelijk goede conditie is nodig, evenals de kracht om zelf je rugzak te dragen.

Wandelen
Wanneer we wandelen oefenen we zoveel mogelijk met volledige en open aandacht, oftewel mindful, te lopen. We zetten elke stap bewust en voelen het contact van onze voeten met de aarde. Dit geeft een directe en krachtige gronding. Daarnaast zullen we oefenen met het waarnemen via al onze zintuigen. Op die manier nemen we de omgeving op een andere manier waar.

De paden die we nemen zijn goed te bewandelen, toch zijn ze vaak rotsachtig met losse stenen. Sommige paden zijn smal of lopen over een wat stijler deel, andere paden zijn breed en vlak. Het lopen op zulke paden vraagt sowieso om aandacht en concentratie, dit helpt ons al op weg naar mindfulness.

Dagritme
07.00 uur            yogasanas en meditatie
08.15 uur            ontbijt
09.00 uur            wandelen
13.30 uur            lunch
14.30 uur            wandelen
18.00 uur            ontspannen yogasanas
19.00 uur            diner
21.00 uur            meditatie
22.00 uur            de lichten gaan uit

Aanpassing programma
Mochten de weersomstandigheden hierom vragen, dan passen we het programma zonodig aan. Maar met een beetje geluk hebben we uitstekend weer.

Bagage
Wij dragen deze week onze eigen bagage. Zorg ervoor dat je rugzak (inclusief het water dat je meeneemt) niet boven de 10% van je lichaamsgewicht uitkomt. Op de dagen dat we in dezelfde hut verblijven is het ook mogelijk een deel van je spullen in de hut te laten, zodat je lichtgewicht kunt wandelen.

Benodigde ervaring
Wat betreft yoga en meditatie is het niet nodig daar veel ervaring mee te hebben. Iedereen kan dit naar eigen kunnen beoefenen. Voor deze week is ervaring met wandelen in het hooggebergte een pre, maar niet persé noodzakelijk. Een redelijk goede conditie heb je wel nodig evenals de kracht om je rugzak te dragen.  Besef ook dat de ondergrond erg ruig en ongelijkmatig is in de bergen en dat er regelmatig losse stenen op het pad liggen, die weg kunnen glippen van onder je voeten. Goede, stevige bergwandelschoenen die ook je enkels beschermen zijn daarom onontbeerlijk.

Eigen verantwoordelijkheid
Fysieke activiteiten in de natuur vragen een bepaalde verantwoordelijkheid van jou als deelnemer. Je kunt deze nalezen in de Algemene Voorwaarden.

Yogadocenten/begeleiders
Monique Buijs en Jos Snijders

Praktische Informatie

Hotel Espot
We verblijven de 1e en de laatste nacht in 2-persoonskamers in Hotel Saurat in Espot. Adres: Plaça Sant Martí 1, 25597 Espot.

Refugis
In de refugis mag je niet met je bergwandelschoenen naar binnen. Soms zijn er crocks, maar het is prettig als je zelf sloffen meeneemt. We slapen op slaapzalen, de beheerders van de refugis wijzen aan elke gast een slaapplek aan. Het kan zijn dat je je rugzak niet mee mag nemen naar de slaapzaal. In dat geval zijn er bakken waar je wat spulletjes in kunt doen en die je wel mee kunt nemen. In de refugis zijn dekens of slaapzakken aanwezig. Je hoeft zelf alleen een lakenzak mee te nemen. Heb je voorkeur voor je eigen slaapzak, neem die dan ook mee. Omdat we op zaal slapen kan het fijn zijn oordopjes bij je te hebben.

We ontbijten en dineren in de refugis. Vanuit de refugis krijgen we lunchpakketten mee. Je kunt op de websites van de verschillende refugis kijken voor meer informatie.

Wat neem je mee?

 • Lakenzak
 • Handdoek, lichtgewicht en sneldrogend
 • Washand, i.d., evt.
 • Douchemiddel en shampoo (biologisch afbreekbaar)
 • Huissloffen
 • Zonnebrandmiddel
 • Lippencrème met zonnefactor
 • Pet/hoed
 • Zonnebril
 • Sjaaltje/Buff
 • Waterfles min 1 liter
 • Wandelschoenen voor in de bergen (B/C), deze zijn iets hoger en steviger beschermen daardoor de enkels
 • Wandelsokken
 • Kleding in laagjes, waar je ook yoga en meditatie in kunt doen
 • Regenkleding
 • Regenhoes voor je rugzak
 • Verstelbare wandelstokken voor wandelen in de bergen
 • Hoofdlampje/zaklamp met extra batterijen
 • Oordopjes, evt.
 • Afvalzakjes
 • WC-papier
 • EHBO-setje incl. rekverband en blarenpleisters

Wandelstokken (2) zijn zeer aan te raden. Zij ontlasten de rug, nek, heupen, knieën en enkels, omdat je je gewicht over 4 punten kunt verdelen. Ook zorgen ze voor een betere (loop)houding.

Je kunt voor jezelf voor onderweg ook nog noten, gedroogd fruit en energierepen meenemen als je dat lekker vindt. In de lunchpakketten van de refugis zitten in elk geval naast stokbrood met kaas ook noten, fruit en een energiereep. Of misschien is er ander goed houdbaar voedsel dat je prettig vindt om bij je te hebben, neem dat dan zeker mee.

Zorg dat je ook voldoende drinkflessen of een waterzak bij je hebt.

Inbegrepen
– 2 overnachtingen in hotel met 2x avondeten, 2x ontbijt
– 1x lunchpakket voor de 1e dag
– 6 overnachtingen in refugios met ontbijt, lunchpakket en avondeten
– 3 drankjes, een snack en een douchemunt per dag in de refugios
– parktaxi
– begeleiding en yoga en meditatie door erkende docenten en guia d’interpretació van het Parc Nacional

Niet inbegrepen
– reis naar en van start-/eindpunt Espot
– reisverzekering/annuleringsverzekering
– extra consumpties in de refugios

Aanmelden
Aanmelden kan door middel van het inschrijfformulier. Na ontvangst van je aanbetaling is je plekje gereserveerd en sturen wij je een bevestiging van deelname.

Betaling
Bij aanmelding verzoeken wij je binnen 8 dagen een aanbetaling te doen van 193 Euro op rekening NL32TRIO0338644601 t.n.v. MAH Buijs ovv aanbetaling yoga-bergwandelen Aigüestortes september 2019 en je naam.
Wij verzoeken je het resterende bedrag ad. 772 Euro over te maken vóór 1 augustus. Bij inschrijving na 1 augustus betaal je het gehele bedrag in een keer. 

Reisverzekering
Aangezien je zelf verantwoordelijk bent is het een voorwaarde voor deelname om een goede reisverzekering af te sluiten, mét bergsport of bergwandelen erin. Je kunt eens navragen bij de Koninklijke Nederlandse Bergsport Vereniging.

Annuleringsregeling
Mocht je onverhoopt om een geldige reden toch niet mee kunnen, dan geldt onze annuleringsregeling, die je kunt vinden in de Algemene Voorwaarden.
Het is aan te raden bij boeking een annuleringsverzekering af te sluiten. Met een geldige annuleringsreden dekt een goede annuleringsverzekering deze kosten.

De reis gaat door bij een minimum van 6 deelnemers. Mocht het aantal deelnemers onverwacht uiterlijk 12 augustus minder dan 6 zijn, dan hebben wij het recht de week van ons uit te annuleren. Wij nemen dan telefonisch contact op met de deelnemers. In dat geval ontvang je 100% van de reissom terug, dus inclusief de aanbetaling. Zodra het minimum aantal deelnemers zich heeft ingeschreven, maar uiterlijk 12 augustus informeren wij je daarover. Zo weet je zo spoedig mogelijk of de reis door kan gaan.

Reizen naar Espot
Wat ons betreft is het makkelijkst (en het mooist) om te vliegen naar Toulouse en daar een auto te huren. In zo’n 3 uur rij je dan naar Espot. Misschien kun je de auto delen met andere deelnemers.
Een andere optie is vliegen naar Barcelona en daar een (gedeelde) auto te huren. In zo’n 3,5 uur rij je naar Espot. Vanuit Barcelona kun je ook met de bus of met de trein of bus reizen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.